Thuisopbaring


Thuisopbaring


Doodgewoon kiest resoluut voor thuisopbaring als alternatief voor de klassieke opbaring. Wij hebben dus geen funerarium met begroetingskamers.


Vaak denken mensen dat een opbaring thuis niet toegelaten is of dat het hoegenaamd niet mogelijk is.


Thuisopbaring is nochtans wettelijk toegelaten en in bijna alle gevallen is het ook heel goed mogelijk. Zo beschikt “doodgewoon” bijvoorbeeld over een weinig opvallende bedkoeling die thuis gebruikt kan worden (al is die niet altijd nodig).


Wij kiezen voor een thuisopbaring omdat we sterk geloven dat dit mensen dichter bij elkaar brengt. Wanneer we een overledene begroeten, komen we opnieuw bij de mensen thuis, in een huis van rouw. Het is het moment om een troostend woord te bieden, een babbel te doen met de familie, dit bij een kop koffie of een glas wijn.


Dit sluit naar ons gevoel sterk aan bij de gedachte van palliatieve zorg, waarom niet die laatste dagen, net voor de uitvaart, nog samen, doorbrengen? Waarom de overledene verplaatsen? Waarom kunnen die drie of vier dagen er niet meer bij?


Wij geloven ook sterk dat een thuisopbaring helpt bij de  rouwverwerking . Je hoeft je “thuis” niet te verlaten, je hoeft geen rekening te houden met bezoekuren, je hebt contact met vrienden, familie die de overledene dierbaar waren.


We zien ook het lichaam veranderen, we zien na enkele dagen het lichaam veranderen, we zien dat het tijd wordt om voorgoed afscheid te nemen, dit door het natuurlijke proces te volgen.
Greet chielens


Dorpsstraat 1

8200 Brugge


050/826142